O nama

Hotel Pelikan je dio tradicije Virpazara, vožnje brodom Skadarskim jezerom,
nacionalne kuhinje i ukupne turističke aktivnosti u ovoj oblasti.

ISTORIJA


Hotel Pelikan je dio tradicije Virpazara, vožnje brodom Skadarskim jezerom, nacionalne kuhinje i ukupne turističke aktivnosti u ovoj oblasti. Srdačna dobrodošlica i gostoprimstvo po kojoj su "stari Crnogorci" poznati, neizostavno čeka goste i to je tradicija o kojoj Pelikan vodi računa- da njeguje dobre, stare vrijednosti.

U pratnji svoje dece, Zorka i Toman, vlasnici, dočekaće vas kao bliske prijatelje ili rođake, a rade tako od 1960. do danas, na isti način. Te 1960. godine, Pelikan je svoje prve turističke korake ostvario organizovanjem vožnji od deset ljudi, motornim brodom Skadarskim jezerom. Iz godine u godinu, dalji razvoj značio je raznovrsniji izbor objekata, veću udobnost, tradicionalni enterijer i kuhinju, više poznanika i prijatelja za porodicu Zec, i više emocija u knjizi gostiju.
Hotel i flota brodova imaju svoju istoriju, preplavljeni posebnom atmosferom i šarmom Odžaklije (autentična kamin soba tipičnog tradicionalnog crnogorskog domaćinstva), personalom brodova, Tomanovim šeširi, rakija, patišpanj i bosiljak.

Dio istorije Pelikana su dugačke video trake snimljenih kratkih filmova ovog hotela, ponekad se samo kratko pojavljuje kao dio seta, a ponekad igra glavnu ulogu. Mnoge filmske i televizijske ekipe fokusirale su svoje kamere ovdje. Pelikan je bio i još uvijek je stanica zaustavljanja umjetnika, diplomata, političara i slučajnih putnika podjednako.

Citat: "Ali, iako sam rođen i proveo svoje djetinjstvo na Cetinju, ja sam uvijek, u tim ranim danima, osjećao neku vrstu anksioznosti. Privlačili su me široki horizonti i daleki vidici. Kad god sam mogao, ja bih pješačio na Kabao ili lutao do Belvedera gdje bih dugo gledao panoramu jezera, koji je u zoru i sumrak bio ispunjen luksuznim bojama, sjenkama, reflekorima ... "


Milo Milunović, slikar
»Pobjeda«, 4. januar 1979


Desetine fotografija prikazanih na zidovima restorana i u starim albumima ispričaće priču o prirodi, ljepoti, prijateljstvu, dolascima, odlascima i nepogrešivim povratcima pričaju o Pelikanu.

Razni gosti, poznati i nepoznati, ali prijatelji Pelikana u svakom slučaju, izrazili su svoja osjećanja u jedinstvenoj knjizi gostiju, težine 60 kilograma, puna uspomena i zabilješki. U svom specifičnom načinu, Pelikan djeluje kao hroničar uspona i padova turističke aktivnosti u ovoj oblasti.

LOKACIJA


Ako biste pitali umjetnika na kojoj lokaciji se nalazi Hotel Pelikan, dobili bi sledeći odgovor: "Na obali Skadarskog jezera, u samom srcu Virpazara, gdje rijeke Crmnica i Orahovštica teku u jezero. Dolazite tamo preko tri mosta ... " Istoričari, sa druge strane, bi vam ponudili duga objašnjenja: "Prvo pominjanje Vira je pronađeno u povelji kralja Vladislava od 1242. pri čemu je ovaj srpski vladar predstavio Manastir Vranjinu i neka sela u Crmnici. Za vrijeme turske vladavine mjesto je postalo interesantno za odmor i trgovinu. Improvizovani mostovi su postavljeni između potočića u vrijeme kada je uspostavljen običaj da se roba ovdje donosi iz šireg okruženja. Tako da je , pijaca (Pazar), rođena u Vir-u, - Virpazaru "

Ako bi na isto pitanje odgovorio i turistički radnik, dobili bi nešto ovako: “Virpazar se nalazi na autocesti i željezničkom putu prema Jadranskom moru. Nalazi se na jednakoj udaljenosti od glavnog grada Podgorice i Luke Bar (20 km). Zahvaljujući novoizgrađenom tunelu Sozina i modernoj autocesti iz pravca Bara, u Virpazar i Pelikan možete stići za samo 20 minuta. Ako dolazite vozom, željeznička stanica Virpazar udaljena je samo 500 metara od hotela Pelikan. " Ako se odlučite posjetiti Pelikan, samo nam javite i dočekat ćemo vas na unaprijed dogovorenom mjestu, bilo da putujete automobilom ili vozom (direktno u Virpazar), avionom (do Aerodroma u Podgorici - 16 km, Tivtu - 65 km ili Dubrovniku - 95 km) ili brodom (do Luke Bar, Kotora ili Dubrovnika).

NAŠA MISIJA


Pelikan nudi svojim gostima radosti prijateljstva, kuhinje, prirode i istorije, poštujući crnogorsku tradiciju i autentičnost crnogorskog domaćinstva. Posebna pažnja je posvećena prirodnom bogatstvu jezera i okoline, jedinstvenom u Evropi na osnovu svojih rijetkih vrsta ptica i endemskih biljaka.

Svaki gost je prije svega prijatelj, koji dolazi ponekad slučajno, a ponekad namjerno, ali skoro neizostavno odlazi sa osmjehom i vrati se ponovo da vidi i osjeti doživljaj koji su on ili ona propustili prvi put.