Despre noi

Hotelul Pelikan face parte din tradiția lui Virpazar, plimbarea cu barca pe Lacul Skadar,
bucătăria națională și activitatea turistică generală în această zonă.

ISTORIC


Hotelul Pelikan face parte din tradiția Virpazar-ului, plimbarile cu barca pe lacul Skadar, preparatele din bucătăria națională și activitatea turistică generală în acest domeniu. Datorita primirii cordiale și ospitaliere pentru care "vechii muntenegreni" sunt renumiti, oaspeții nostri vor simti ca avem mare grijă să prețuim valorile bune, vechi.

Impreuna cu copiii lor, Zorka și Toman, proprietarii, primesc oaspeților lor ca pe prieteni apropiați sau rude și au făcut acest lucru din 1960 și până în prezent, în exact același fel. Pelikan a primii pași in turism inca din anii 1960, organizansd de croaziere pe Lacul Skadar cu salupa de zece persoane. De la an la an, dezvoltarea continua a însemnat o gamă diversificată de facilități, confort mai mare, interior și bucătărie tradiționala, mai multi cunoscuți și prieteni pentru familia Zec, și mai multe emoții în cartea de oaspeți.
Hotelul și flota de bărci au deopotrivă propria lor istorie, oferita de o atmosferă specială și farmecul creat de odžaklija (semineu traditionai al gospodăriei tradiționale din Muntenegru), de barca de două persoane, pălăriile lui Toman, brandy-ul de struguri, cozonac și busuioc.

Parte din istoria Pelikan sunt casetele video lungi oferind filme despre acest hotel, uneori la fel apar pe scurt, ca parte a setului, alteori jucând chiar rolul principal. Multe filme și echipaje de televiziune au concentrat camerele lor aici. Pelican a fost și este un loc oprire pentru artiști, diplomați, politicieni și turiști deopotrivă.

Citat: “ Dar, deși m-am născut și mi-am petrecut copilăria în Cetinje, mereu, în acele zile de început chiar, a simțit un fel de anxietate. Am fost atras de orizonturi largi și vederi la distanță. Ori de câte ori am putut, am umbla până la Kabao sau m-am abatut departe de a Belveder unde as urmări la nesfarsit panorama ampla a lacului, care din zori și pana in amurg este inundata de culori luxuriante, umbre, reflecții ... ”


Milo Milunović, pictor
»Pobjeda«, 4 Ianuarie 1979


Zeci de fotografii expuse pe pereții restaurantului și albume foto vechi spun o poveste despre natura, frumusete, prietenie, sosiri, plecări și întoarceri. Povestea Pelikan.

Diversi oaspeti, familiari și nefamiliari, dar prieteni ai Hotelului Pelikan, și-au exprimat sentimentele in cartea de vizitatori unica, cu o greutate de 60 de kilograme, plina de amintiri și înregistrări. În felul său specific, Pelikan acționează ca un cronicar ce a imortalizat suișuri și coborâșuri in activitatea turistică din aceasta zona.

POZITIE


Dacă ați întreba un artist care se află Hotelul Pelikan, v-ar da următorul răspuns: "Pe malul lacului Skadar, în inima orașului Virpazar, unde râurile Crmnica și Orahovštica se varsa în lac. Vei ajunge acolo peste trei poduri ... " Istoricii, pe de altă parte, ar oferi explicatii lungi: "Prima mentionare a Vir a fost găsita în Carta Regelui Vladislav din 1242, prin care acest conducător sârb a prezentat Manastirea Vranjina cu unele sate din Crmnica. În timpul domniei turce, locul a devenit un loc interesant de odihnă și de comercializare. Poduri improvizate au fost plasate între insulița și malurile lacului si in timp s-a impamantenit un obicei prin care sa se aduca bunuri dintr-o zonă înconjurătoare mult mai largă. Astfel, o piata (Pazar) s-a născut în Vir -. Virpazar."

Dacă la aceeași întrebare ar fi răspuns un lucrător in turism, v-ar raspunde ceva de genul: "Virpazar este situat pe traseul autostrada si cale ferata spre Marea Adriatică. Acesta se află la distanță egală de capitala Podgorica și portul Bar (30km). Datorită tunelului nou construit la Sozina și autostrazii moderne din direcția Bar, in doar 20 minute veti ajunge la Virpazar și Pelikan. Dacă sosiți cu trenul, gara de tren Virpazar este la numai 500 de metri de Pelikan. " Dacă vă decideți să vizitați Pelikan, este de ajuns să ne anunțați și noi va vom primi în orice loc convenit anterior, dacă călătoriți cu mașina sau cu trenul (direct la Virpazar), cu avionul (la aeroporturile din Podgorica - 16 km, Tivat - 65 km și Dubrovnik - 95 km) sau cu barca (la portul Bar, Kotor sau Dubrovnik).

MISIUNEA NOASTRA


Pelikan oferă oaspeților săi bucuriile prieteniei, bucătărie, natură și istorie, respectând tradiția din Muntenegru și natura autentică a gospodăriei din Muntenegru. O atenție specială este acordată bogăției naturale a lacului și a zonelor înconjurătoare, unice în Europa, datorită speciilor de păsări și plante endemice rare.

Fiecare oaspete este în primul rând un prieten, care vine uneori din întâmplare și, alteori, în mod intenționat, dar aproape infailibil rămâne cu un zâmbet și se întoarce din nou pentru a revedea, simți și experimenta orice a ratat prima dată.